Opublikowano:

Sprawdzone sposoby przygotowania mięsa. Niecodzienne dania obiadowe

Mięso w polskiej kuchni to bez wątpienia jeden z produktów najczęściej wybieranych na domowe obiady, świąteczne kolacje czy rodzinne spotkania przy zastawionym stole. Na rynku jest obecnie tak szeroki wybór mięs, że nie sposób się nim zwyczajnie znudzić. Praktycznie jak Polska długa i szeroka, tak wszędzie, w każdym jej zielonym zakątku znajdziesz niecodzienny przepis na podanie mięsa – niejeden Cię zapewne zaskoczy.

Jak przyrządzić mięso?

W zależności od rodzaju mięsa, który zamierzasz przyrządzić warto pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze, każdy rodzaj mięsa przed przyrządzeniem należy dokładnie umyć – mięso zanim trafi na nasz stół mimo wszystko pokonuje długą drogę, nie warto zupełnym przypadkiem fundować sobie za darmo zdrowotnych problemów. Po drugie, chyba każde mięso lubi towarzystwo przypraw – niektóre rodzaje mięs co prawda warto posolić przed samym podaniem, żeby przypadkiem nie okazały się gumowate (tutaj chociażby należy przywołać przykład cielęciny, którą solimy tuż przed podaniem ponieważ w innym przypadku okaże się po prostu “twardą podeszwą”), jednak nie ma chyba mięsa, które nie lubi towarzystwa oregano, majeranku, czosnku czy jałowca.

Za jedne z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania mięsa śmiało można uznać smażenie mięsa czy duszenie mięsa. Do smażenia mięsa nadaje się praktycznie każdy jego rodzaj – smażony schab czy smażona łopatka w panierce z oregano to nie tylko proste w przygotowaniu dania, ale również po prostu smaczne. Duszenie mięsa to nieco dłuższa czynność – usmażone mięso należy stopniowo zalewać wodą lub bulionem warzywnym do uzyskania przez nie odpowiedniej miękkości. Duszenie mięsa to proces, który pozwala nie tylko na uzyskanie idealnej kruchości mięsa, ale przede wszystkim – poprzez dłuższe trzymanie mięsa na ogniu, pozwala na wydobycie z niego pełni smaku. Do duszenia mięsa najlepiej sprawdzi się królik, cielęcina czy szynka wieprzowa. Ta ostatnia nadziana uprzednio czosnkiem i zamarynowana oczaruje bogactwem aromatu. Gotowanie mięsa to najbardziej prosty przepis – najczęściej procesowi gotowania mięsa poddaje się jego chude rodzaje: mięso z kurczaka, mięso z królika. Koniecznie trzeba pamiętać, że długie gotowanie potrafi totalnie pozbawić mięsa smaku, jeśli zapomnimy do wody, w której owo mięso będziemy gotować, dorzucić kilku kulek ziela angielskiego, gałązki rozmarynu czy owoców jałowca. Gotowanie mięsa to jedna z najczęstszych metod przyrządzania mięsa w polskich szpitalach – warto zatem zadbać, aby nasze gotowane mięso smakowało jednak dużo bardziej apetycznie. Pieczenie mięsa to jedno z najprzyjemniejszych rodzajów przygotowania mięsa – ot po prostu umyte mięso marynujesz w ulubionych przyprawach, dodajesz kilka ząbków czosnku, a potem wkładasz całość do nagrzanego piekarnika. Mięso możesz upiec w brytfannie – tutaj świetnie sprawdzi się kaczka, czy kurczak podany w całości, albo w kuchennym rękawie przeznaczonym do pieczenia – tutaj możesz wsadzić praktycznie każdy kawałek mięsa. Pieczenie mięsa w rękawie kuchennym sprawia, że nie jest ono tak suche, jak pieczone w brytfance. Pieczenie mięsa warto rozpocząć dłuższą chwilę przed przybyciem gości – aby pieczone mięso było miękkie wymaga odrobiny czasu. W sezonie wakacyjnym warto przerzucić się na grillowanie mięsa – o żadnej innej porze roku grillowane mięso nie smakuje tak pysznie.

Sposoby podania mięsa i przykładowe dania mięsne

Mięso możesz przyrządzić na kilka sprawdzonych sposób. Jeśli jeszcze podasz je w odpowiednim towarzystwie to z całą pewnością nawet zwykły, codzienny obiad możesz uczynić wyjątkową ucztą. Grillowanego kurczaka możesz podać z domowej roboty sosem czosnkowym lub tzatzikami. Pieczoną golonkę możesz podać w sposób klasyczny – z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną, lub nieco mniej tradycyjnie z kaszą pęczak i grzybami. Duszoną wołowinę spróbuj podać z puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną – oba te dodatki bardzo lubią towarzystwo sosu, który powstaje w procesie duszenia mięsa. Gotowanego kurczaka zazwyczaj podaje się w towarzystwie warzyw – te, dla urozmaicenia możesz podać upieczone w piekarniku z koperkiem i delikatnie skropione dobrej jakości oliwą. Pieczonego natomiast w całości kurczaka, z przepysznie przypieczoną skórką koniecznie podaj z buraczkami i ziemniakami, otrzymasz wówczas w prosty sposób danie, które jest klasyką polskiej sztuki kulinarnej.