Opublikowano:

Sprawdzone pomysły na żeberka

żeberka pieczone

Czy wiesz, że istnieje mięso idealne zarówno na grilla, jak i upieczone w piekarniku czy przygotowane na zwykłej patelni? Mięso, które świetnie smakuje zarówno w kapuście kiszonej, ale też w miodzie? W końcu mięso, które kochają mężczyźni, ale też które podbija kubki smakowe kobiet? Tak, tak… mowa o naszych żeberkach! To niezwykły element mięsa wieprzowego, który można przygotować na kilkanaście sposobów i jakkolwiek przygotowany – smakuje pysznie. Jaki jest ich sekret? Żeberka są bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym – stosunkowo proste w przygotowaniu, łatwo chwytają aromat ziół czy innych przypraw i smakują pysznie w różnych połączeniach. Zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić żeberka? Oto nasze podpowiedzi!

Klasyk: żeberka w kapuście

Ten przepis kulinarny jest bez wątpienia klasyką gatunku – można nawet zaryzykować stwierdzenie, że w większości polskich domów istnieje przepis na żeberka w kapuście, podobnie jak istnieje w nich przepis na wigilijne pierogi. Do zrobienia żeberek w kapuście potrzebujesz niewielu składników: mocno ukiszonej kapusty, żeberek, cebuli i czosnku, a także przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, ziaren jałowca i kminku. Standardowo również soli i pieprzu. Wystarczy, że na odrobinie smalcu podsmażysz na gorącej patelni posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a do tak zeszklonej cebuli dodasz pocięte na kawałki żeberka. Musisz dać im chwilę, aby te odpowiednio się z każdej strony przypiekły do mocnego zarumienienia, a dopiero po dobrych kilku minutach dodać odciśniętą z soku i pokrojoną na drobno kiszoną kapustę. Po dodaniu kapusty warto zmniejszyć ogień i dołożyć przyprawy. Po kilkudziesięciu minutach kapusta zrobi się miękka, mięso przejdzie aromatem kiszonki, a w powietrzu będzie unosił się zapach jałowca. Koniecznie trzeba dodać, że w ten sposób przygotowane żeberka będą niezwykle prosto odchodzić od kości, a samo mięso będzie rozpływało się w ustach.

Żeberka duszone, czyli polskie danie restauracyjne

Żeberka duszone to bez wątpienia danie często spotykane w naszych restauracjach. Wolno gotowane żeberka, otoczone garścią aromatycznych przypraw bez wątpienia niejednego smakosza przysporzą o szybsze bicie serca. Jaki jest najlepszy sposób na duszone żeberka? Cierpliwość. Cierpliwość by nie zjeść ich szybciej niż masz na to ochotę. Przepisów na duszone żeberka jest sporo – w zależności od Twoich preferencji kulinarnych, pewnie każdy jeden pyszny. Możesz przygotować żeberka duszone w sosie sojowym lub w sosie własnym, żeberka duszone w sosie pomidorowym lub duszone w warzywach, żeberka duszone z cebulą czy żeberka duszone w papryce… jakkolwiek Cię fantazja poniesie! Najważniejsze, żeby przed kluczową fazą duszenia mięsa dobrze żeberka zamarynować, a potem mocno zrumienić na gorącej patelni.

Żeberka w miodzie – strzał w dziesiątkę

Zapewne nie każdy potrafi sobie wyobrazić smakowo połączenia mięsa i słodyczy, bo mimo wszystko – nie do końca to ze sobą grą. Nic jednak bardziej mylnego! Żeberka pieczone w miodzie to bezapelacyjnie danie, którego musisz spróbować jeśli jeszcze nie miałeś okazji. To nieoczywiste połączenie można albo pokochać, albo … pokochać. Innej opcji nie ma. Sekret tego dania to umiejętnie przygotowana marynata – sos sojowy, miód, odrobina musztardy i przyprawy. Warto aby mięso chwilę poleżakowało w tak aromatycznej kąpieli zanim trafi na patelnię lub zostanie włożone do piekarnika. Gwarantujemy, że 60 minut pieczenia czy duszenia to tylko godzina do tego, by – kolokwialnie rzecz ujmując – rozwalić Wasze kubki smakowe. Niezwykle delikatne i miękkie mięso zostanie przełamane wyjątkowo nieoczywistą nutą słodyczy. Bez wątpienia to przepis, który na stałe zagości w Waszym menu.

Żeberka pieczone

żeberka wieprzoweJeśli czasem tęsknisz za prostotą w kuchni czy coniedzielnym obiadem u mamy, warto żebyś przypomniał sobie przepis na żeberka pieczone. To absolutnie przepis, który warto znać – minimum przygotowań, maksimum smaku. Pieczone żeberka świetnie pasują z ziemniakami i surówką bądź buraczkami. To przepis, który szalenie często gości na polskich stołach. Żeberka pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub w tradycyjnej blaszce przykrytej folią aluminiową. Całym sekretem pieczonych żeberek jest odpowiednio dobrana marynata – polecam dodać czosnek, czerwoną wędzoną paprykę, dobrą gatunkowo oliwę, kilka gałązek rozmarynu i kilka ziaren jałowca. Nieziemski aromat szybko wypełni Twoją kuchnię podczas pieczenia, a Ty nie będziesz mógł oderwać się od tego pysznego dania. Żeberka możesz piec w piekarniku, ale też przygotować pieczone na grillu – tutaj panuje pełna dowolność, te z grilla będą mniej kaloryczne. Ważne jednak, żeby na ogniu spędziły odpowiednio długo, wówczas mięso będzie idealnie odchodzić od kości, a marynata sprawi, że nie będzie ono suche.

Żeberka w sosie własnym

To przepis, który musisz wypróbować w zaciszu własnej kuchni. Dlaczego? Bo są pewne przepisy, które zwyczajnie wypada znać – żeberka w sosie własnym czy sosie pieczeniowym to właśnie jeden z takich przepisów. Składników nie jest wiele i bez wątpienia dostaniesz je w każdym sklepie. W żeberka warto zaopatrzyć się u zaprzyjaźnionego rzeźnika lub kupić w sprawdzonym sklepie. Składniki na sos zależą od Twoich smaków – jest setka kulinarnych kombinacji, jednak ja stawiam na klasykę – sos własny lub sos pieczeniowy. Jeśli masz ochotę przyrządzić żeberka w sosie własnym zamarynuj je w oliwie, odrobinie czosnku, wędzonej papryce i oczywiście soli i pieprzu. Zamarynowane dzień wcześniej żeberka połóż na rozgrzanej patelni i doprowadź do ich konkretnego przyrumienienia. Kiedy osiągniesz efekt chrupiącej, przyrumienionej warstwy mięsa, delikatnie podlej żeberka szklanką lub dwiema wody zmieszaną z rozmarynem, oregano i odrobiną majeranku. Duś pod przykryciem czterdzieści minut, od czasu do czasu przekładając mięso na drugą stronę by było równomiernie miękkie. Możesz być pewien, że porządne kawałki mięsa i gęsty, aromatyczny sos własny to proste połączenie, które zasmakuje praktycznie każdemu.