Opublikowano:

Sposoby na antrykot – co zrobić z antrykotu?

antrykot bez kości przepis

Marzysz o pysznym daniu z antrykotu wołowego? W kilku programach kulinarnych widziałeś jak kucharze przygotowują z niego cuda i teraz oto czas na Ciebie. Kupiłeś piękny kawałek mięsa i dumasz teraz co z niego warto zrobić? Z przyjemnością podpowiadamy!

Antrykot to część mięsa wołowego, które pozyskuje się z długiego mięśnia kręgosłupa znajdującego się w okolicach przyżebrowych krowy. Cechuje się bogatym przerostem tłuszczu, który to nadaje mięsu charakterystycznego smaku. Z tej części mięsa zwierzęcia przyrządza się słynne na całym świecie steki – właśnie z antrykotu bydła rasy Black Angus, hodowanego w Argentynie.

Rosół z antrykotu – koniecznie musisz spróbować

Jeśli wydaje ci się, że rosół z antrykotu nie może Ciebie niczym zaskoczyć to… jesteś w olbrzymim błędzie. Rosół to oczywiście polskie tradycyjne danie pojawiające się co niedziela na polskich stołach. W podstawowej wersji ugotowany jest na tłuściutkiej kurce, z dodatkiem jarzyn i pietruszki, podawany oczywiście z ręcznie robionym domowym makaronem. Smak znany, ale – musisz przyznać – nieco oklepany. Jeśli chcesz połączyć tradycję z nowym smakiem w kuchni koniecznie wypróbuj rosół ugotowany z antrykotu. To wyjątkowo delikatna i niepozorna zupa – mięso wołowe nie jest bowiem tak tłuste, jak wiejska kura. Rosół należy gotować nieco dłużej od rosołu drobiowego, mięso wołowe jest bowiem bardziej wymagające i by było miękkie potrzebuje dłuższej obróbki kulinarnej. Niemniej jednak – rosół z antrykotu to jedno z doskonałych dań kuchni polskiej.

Antrykot duszony zaskoczy Cię smakiem

Innym pomysłem na danie z antrykotu jest antrykot duszony. Dlaczego? To proste – danie to przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym krytykom kulinarnym. W odczuciu wielu osób wołowina może wydawać się trudna do przyrządzenia, jednak zapewniamy, że finalny smak jest wart zachodu. Antrykot duszony to już swoista klasyka kuchni polskiej – można go przyrządzić na kilkanaście sposób: antrykot duszony w sosie własnym, z warzywami czy w sezonie złotej jesieni, z grzybami. Jak upiec antrykot bądź jak usmażyć antrykot idealnie jako baza do antrykotu duszonego? Odpowiedź jest prosta: najpierw kilka minut na największym ogniu na bardzo rozgrzanej patelni, później kilkanaście minut na nieco mniejszym ogniu. Jako wymagające mięso, antrykot duszony musi faktycznie spędzić kilkadziesiąt minut na ogniu, aby smak i struktura mięsa były idealne. Jeśli chcemy aby nasz antrykot miał cudowny ziołowy smak warto przed usmażeniem zamarynować mięso w oliwie, czosnku i ulubionych przyprawach. Świetnie sprawdzi się tutaj owoc jałowca, a także majeranek czy rozmaryn. Wcześniej zamarynowany antrykot należy usmażyć do zarumieniania na gorącej patelni, następnie stopniowo zalewać wodą, która w trakcie duszenia zamieni się w nam w wyjątkowo smakowity sos własny. W trakcie duszenia dodaj warzywa albo grzyby, a z duszonego antrykotu uczynisz wyjątkowe danie.

Klasyka – stek z antrykotu

Wspomnieliśmy wcześniej, że steki z antrykotu to jedne z najchętniej wybieranych dań przez męską część kulinarnego świata. Odpowiednio doprawiony, długo leżakujący w przyprawach i marynacie z całą pewnością dogodzi również przedstawicielkom płci pięknej. Stek cechuje się niezwykłym smakiem za co odpowiedzialny jest okalający mięso tłuszcz. Mięso jest niezwykle zwarte, a odpowiednio usmażone będzie kruche i delikatne. Najpopularniejszą wersją steka w wersji amerykańskiej jest stek new york. Jest to stek oryginalnie podawany z kawałka rostbefu, a nie antrykotu – jest on nieco twardszy, ale też posiadający równocześnie więcej smaku niż stek z polędwicy. Stek z antrykotu natomiast to popularnie nazywany stek rib eye. To rodzaj popularnego w Stanach Zjednoczonych steku z antrykotu, który cechuje się bogatą intensywnością smaku właśni dzięki sporej liczbie cienkich nitek tłuszczu okalającego mięso. Stek ribeye to z całą pewnością dobry wybór dla koneserów mięsa wołowego.