Opublikowano:

Przepis na pierogi z mięsem. Jakie mięso na farsz?

pierogi

Pierogi z mięsem to przepyszna potrawa, która nawiązuje do tradycji polskiej kuchni. Bardzo często pozwala na powroty do wspomnień czy dawnych lat, w których to babcia czy mama lepiły je najlepiej. W pierogach z mięsem najważniejszym etapem jest wypracowanie cienkiego ciasta oraz odpowiednia ilość nadzienia mięsnego. Dzięki temu, uzyskamy idealny smak, delikatność i miękkość doskonałego dania. Przepis na pierogi z mięsem to prosta receptura, która gwarantuje prestiż za każdym razem! Jeśli poszukujesz dania obiadowego, które będzie zaspokajało podniebienia wszystkim gościom to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Przepis na przepyszny farsz

Do pierogów najlepiej nadaje się mięso z rosołu bądź bulionu, dlatego pierwszym etapem będzie ugotowanie bulionu mięsa drobiowego bez skóry, wołowego z tłuszczem, pieczarków, cebuli oraz warzyw. Następnie należy wszystkie te elementy dokładnie zmielić oraz doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nie powinno wyjść za rzadkie ani za sztywne. Do farszu należy dodać jedno jajko i precyzyjnie wymieszać. Zarówno warzywa, jak i mięso świetnie się ze sobą skomponują, tworząc aromatyczne, pełne smaku nadzienie.

pierogi z mięsem

Dokładne klejenie i gotowanie

Kółka z rozwałkowanego ciasta najlepiej wycinać szklanką, dzięki czemu uzyskamy równe koła. Na środek należy nałożyć łyżkę wcześniej rozrobionego farszu. Następnie należy ciasto składać na pół, po czym dokładnie zlepiać brzegi, tak by w momencie gotowania nadzienie idealnie trzymało się w środku. Gotowe pierogi należy ułożyć na blacie posypanym mąką i przykryć ściereczką, by ciasto nie zdążyło obeschnąć. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a w momencie jej wrzenia włożyć pierwszą partię pierogów. Należy gotować pierogi tak by zapewniały odpowiednią miękkość. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i gotowe! Można podawać je zarówno ugotowane, jak i dodatkowo podsmażone, w zależności od smaku i upodobań. Pierogi z mięsem doskonale komponują się z dodatkiem kwaśnej śmietany bądź kapusty.