Opublikowano:

Poznaj smak włoskich wędlin

kiełbasa chorizo

Italia to nie tylko urocze miejsca, niesamowite widoki i gorący klimat, ale przede wszystkim wyśmienite jedzenie, którym rozsmakowuje się każdy przybywający turysta. Włosi to specjaliści w wielu dziedzinach, zarówno makaronów, pizz, jak i owoców czy serów. U nich wszystko musi być wykonane w sposób naturalny i perfekcyjny. Prawdziwym przysmakiem południa są także włoskie wędliny, które zachwycają najwyższą jakością i świeżością. Wybór jest niezwykle bogaty i szeroki, począwszy od przepysznych kiełbas, po delikatne szynki gotowane, suszone, pieczone a nawet wędzone. Smak włoskich wędlin ceniony jest za nieprawdopodobny aromat i niesamowicie charakterystyczne kompozycje. Niektóre kiełbasy włoskie zachwycają przyprawami i wyrazistością, inne natomiast subtelnością i lekkim smakiem. Wędliny włoskie to produkty skierowane do najszerszej grupy konsumentów, ponieważ są odpowiedzią na smaki wszystkich osób. Warto wybierać je do stworzenia spektakularnych potraw, bądź rozsmakowania się w nich pojedynczo.

Włoskie wędliny – naturalny smak

Włosi mają to do siebie, że kiedy biorą się za produkcję robią to w sposób sumienny i prawdziwy. Włoskie wędliny zachwycają jakością z tego względu, że wytwarzane są bez żadnych barwników, ulepszaczy smaków, sztucznych aromatów czy jeszcze innych substancji. Dzięki temu, wyjątkowe smaki południa wyróżniają się naturalnym smakiem, uzyskanym za pomocą tylko i wyłącznie prostych, tradycyjnych sposobów. Włosi specjalizują się w dokładnej selekcji mięsa, które pochodzi od sprawdzonych, lokalnych ubojni. Potencjał włoskich wędlin tkwi właśnie w ich najwyższej jakości wykonania, co przekłada się na doskonałe smaki, których nie da się łatwo zapomnieć.

Włoska kiełbasa i prosciutto – największe przysmaki południa

Do najpopularniejszych wędlin włoskich na pewno należy zaliczyć prosciutto w wielu odmianach, czyli szynkę mającą wiele oblicz. Jest to bez wątpienia jeden z najczęściej smakowanych przysmaków południa, który zadowala podniebienia. Szynka występuje w wielu odmianach, które pozwalają na osiągnięcie zupełnie innych smaków. Jedną z najbardziej znanych jest prosciutto crudo, czyli surowa, podsuszana szynka wieprzowa. Jest niesamowitym połączeniem delikatności z wyrazistością. Smaku prosciutto crudo nie da się pomylić ze smakiem żadnej innej wędliny włoskiej. Pozwala całkowicie na oryginalne i unikatowe doznania kulinarne. Dodatkowo, Italia słynie także z niepowtarzalnych włoskich kiełbas, które zaskakują niezwykle charakterystycznym smakiem. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej dominujących jest nduja, która wyróżnia się ciekawą konsystencją, która umożliwia rozsmarowanie na kawałku chleba. Włoska kiełbasa zaskakuje nietypowym smakiem, skierowanym w stronę słodkiej i pikantnej papryki. Tradycyjną, włoską kiełbasę w Italii natomiast nazywa się salsiccią. Jest to surowa propozycja, która charakteryzuje się bardzo ciekawym aromatem. Występuje w wielu rodzajach, które różnią się między sobą typem mięsa czy użytymi przyprawami.