Opublikowano:

Potrawy ze szpondra wołowego

szponder wołowy

Wołowina wciąż nie należy w naszym kraju do jednego z najchętniej kupowanych gatunków mięsa – spowodowane jest to zapewne jego ceną i brakiem sprawdzonego miejsca dystrybucji. Jeśli jednak kiedykolwiek będziemy mieli okazję zakupić to niepozorne mięso – uwierzcie, warto. Jeśli jeszcze na dodatek uda Wam się dostać gdzieś porządny, świeży kawałek szpondra wołowego – kupujcie w ciemno!

Mało kto wie, jakim elementem mięsa jest szponder wołowy. Tymczasem okazuje się, że to całkiem smaczne mięso! Szponder to mięso delikatne, pozyskiwane z okolic mięśni międzyżebrowych, jest poprzerastane warstwami niezwykle smacznego tłuszczyku – to on w trakcie obróbki mięsa dostarcza charakterystycznego smaku daniom. Szponder wołowy często wykorzystuje się w kuchni do przygotowania rosołu, nieco mniej popularne dania to szponder wołowy duszony czy z grilla bądź pieczony.

Szponder wołowy i rosół?

Wydaje się, że rosół musi być gotowany wyłącznie na tłustej, wiejskiej kurce? Nic bardziej mylnego! Rosół na bazie szpondra wołowego to już trochę klasyka gatunku w gastronomii – stare polskie książki kulinarne wspominają ten przepis już kilkadziesiąt lat temu. Rosół ze szpondra wołowego to wyjątkowo aromatyczna i rozgrzewająca zupa – nie jest tak tłusta jak ze wspomnianej wcześniej kury, ale poprzez smak wołowiny wydaje się też bardziej konkretna niż znana nam odsłona rosołu. Istotnym jest, że szponder wołowy w rosole należy gotować nieco dłużej niż drób, wówczas mięso powoli będzie puszczało swoje soki, a odpowiednio długo gotowane zaskoczy wyjątkową miękkością. Szponder wołowy jeśli będzie gotowany z kośćmi nada rosołowi niecodzienną słodycz i mocny aromat. Warto również dodać, że rosół ze szpondra wołowego bardzo lubi towarzystwo odpowiednich przypraw – świetnie sprawdzi się lubczyk, jak i zielona przyprawa magii – nie każdy bowiem o tym wie, że oba te zioła świetnie komponują się z mięsem wołowym.

Szponder wołowy duszony, czy z grilla?

Zaskoczony, że szponder można też podać w inny sposób? Szponder jest naprawdę mięsem niedocenianym. Ze względu na wspomniane wcześniej warstwy tłuszczyku to wręcz idealne mięso na grilla – szponder wołowy z grilla to pyszny rarytas!. Wcześniej umyte mięso należy pokroić na dwu centymetrowej grubości plastry, zamarynować w wędzonej papryce, ziołach prowansalskich i czosnku, odstawić na noc do lodówki. Przed samym grillowaniem warto wyciągnięte z lodówki mięso doprowadzić do temperatury pokojowej – tylko wówczas mięso puści smaczne soki, zanim zamkniemy wysoką temperaturą jego strukturę. Szponder jest również szalenie popularny w Stanach Zjednoczonych w postaci steków – czy to grillowanych na prawdziwym grillu, czy też usmażonych na patelni. Jeśli natomiast chcemy wypróbować przepis na szponder wołowy duszony musimy uprzednio pokroić mięso na mniejsze kawałki. Pamiętajmy, że szponder jako wołowina wymaga mimo wszystko długiego duszenia – mniejsze kawałki zatem skutecznie zmniejszą nam czas przyrządzania potrawy. Tutaj, podobnie jak w przepisie na szponder wołowy z grilla, warto uprzednio mięso zamarynować. Zamarynowane, pokrojone w kawałki mięso należy podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju bądź – ku zaskoczeniu – maśle klarowanym, do zarumienienia ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze złocisto brązowego koloru dodajemy stopniowo przegotowaną wodę – tyle by w całości przykryła usmażone mięso. Gdy woda zacznie wrzeć mięso puści soki i zacznie tworzyć się wyjątkowo pyszny sos pieczeniowy. To dobry moment by dodać kilka kulek jałowca i gałązkę rozmarynu. Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny, pod koniec dodajemy kilka kapeluszy ulubionych grzybów – prawdziwków lub rydzów. Szponder wołowy duszony świetnie komponuje się z warzywami lub właśnie grzybami.

Szponder wołowy pieczony – dla cierpliwych

Szponder pieczony to bez wątpienia przepis dla wyjątkowo cierpliwych głodomorów. Jako bardzo wymagające mięso szponder wymaga długiego czasu spędzonego w piekarniku. Umyj mięso i wetrzyj w niego oliwę z ulubionymi ziołami – kilka gałązek rozmarynu, świeże liście oregano drobno posiekane, kilka ząbków czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz. Kawałek szpondra wołowego umieść w rękawie spożywczym, a całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, a potem …cierpliwie czekaj dwie godziny na niezwykłe doznania smakowego delikatnego, kruchego i mocno aromatycznego mięsa.

Produkty powiązane:

Szponder / żebro wołowe
Dodaj do koszyka