Opublikowano:

Pieczenie gęsi – sprawdzone sposoby

gęś pieczona

W kulinarnym świecie przyjął się stereotyp, że gęsina to niezwykle trudne do upieczenia mięso. Panuje również przekonanie, że to mięso niezwykle kłopotliwe, a do tego zwyczajnie tłuste i bardzo kaloryczne. Faktycznie, dobrze upieczona gęś nie należy zapewne do najłatwiejszych dań, ale nie jest to również danie, które udaje się wyłącznie nagradzanym gwiazdkami Michelin kucharzom. Warto jednak obalić utarty mit – kaczka wcale nie musi być tłusta, a wręcz przeciwnie! Przygotowana w odpowiedni sposób potrafi być nie tylko zdrowym i wybornym daniem, ale również – właśnie, niekoniecznie tłustym. Niezaprzeczalnie trzeba nadmienić, że gęsina to jedno z najzdrowszych mięs, które niestety mimo tej zalety, nie często króluje na polskich stołach. To mięso zdecydowanie zdrowsze niż tak bardzo popularne mięso z kurczaka czy indyka. Ci którzy jeszcze jej nie próbowali z całą pewnością wiele tracą.

Jak upiec gęś, żeby była soczysta?

Przekonanie, że mięso z gęsi jest bardzo tłuste istnieje w polskiej gastronomii kilka dobrych pokoleń. To jednak od sposobu przyrządzenia gęsiny mimo wszystko zależy to, jak bardzo tłuste danie okaże się finalnie. Bo tak, gęś tłuszcz ma – nie zaprzeczamy. Jest to jednak dobry dla naszego zdrowia tłuszcz – i to nie jest mit!. Dodatkowo – przewrotnie można nawet uznać, że to tłuszcz zawarty w mięsie gęsim stanowi nieukrywaną zaletę tego mięsa. Gęsina to niezwykle delikatne mięso, a przyrządzenie jej z odrobiną tłuszczyku pod skórą uczyni z Twojego dania wyjątkowo smaczny rarytas. Gęsina to również mięso nieco bardziej wymagające niż oklepany kurczak czy wołowina. Czy można jednak upiec gęś tak, żeby była soczysta, a nie sucha jak wiór? Oczywiście! I nie musisz być szefem kuchni. Przede wszystkim warto pamiętać, żeby przed upieczeniem gęś zamarynować – najlepiej zrobić to dzień wcześniej, niech mięso poleży w marynacie noc. Kiedy mamy już wybrany przepis wedle którego chcemy przygotować gęś, zamarynowane mięso umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 160-180 stopni. To optymalna temperatura do tego, aby nasza gęś się upiekła i była soczysta, a nie spieczona na wiór. W zależności od tego, ile nasza gęś waży, tak długo trzymamy ją w piekarniku – każdy kilogram tuszy gęsi to jakieś 45 minut w piekarniku. Ważne, żeby przez pierwszą godzinę nie otwierać piekarnika, mięso musi zachować stałą temperaturę aby tłuszcz pod skórą gęsi systematycznie się wytapiał i wsiąkał w mięso. Po dobrej godzinie od wstawienia do piekarnika możesz zacząć podlewać mięso tłuszczem, który zaczął się wytapiać. Rób to systematycznie i dokładnie polewaj całą powierzchnię gęsi, a mięso po upieczeniu zachwyci cię niezwykłą soczystością i delikatnością.

Jak upiec gęś, żeby była miękka?

Mięso z gęsi to mięso nieco wymagające, jednak jeśli poświęcisz mu odrobinę czasu – z całą pewnością odwdzięczy się niezwykłym doznaniem smakowym. Możesz upiec gęś na kilkanaście sposobów, ale żaden nie będzie Twoim ulubionym kiedy okaże się, że upieczone mięso jest zwyczajnie twarde. Jak upiec gęś, żeby była miękka? Przede wszystkim – cierpliwie. Ot, cały sekret. Gęsina nie jest mięsem, które nadaje się na szybki obiad w tygodniu. Żeby mięso z gęsi było miękkie i soczyste potrzebuje czasu. Optymalna temperatura i 2-3 godziny pieczenia przy średniej tuszy mięsa to raczej przyjęty kulinarnie standard. Nie musisz po godzinie sprawdzać czy przypadkiem już udało ci się upiec i mięso jest miękkie. Gwarantuję, nie będzie.

Jak upiec gęś w rękawie?

Jednym z najczęściej wybieranych sposób pieczenia gęsi to upieczenie jej w rękawie foliowym. Dlaczego? Ponieważ to właśnie optymalny sposób, aby mięso zachowało wszystkie aromaty dodanych przypraw, a równocześnie było niezwykle soczyste i wyjątkowo miękkie. To prosty sposób na gęsinę idealną. Wystarczy, że zamarynowaną dzień wcześniej gęsinę ułożysz w foliowym rękawie, dodasz swoje ulubione dodatki i delikatnie podlejesz pozostałą marynatą i szklanką wody z ulubionymi ziołami. Postaraj się, aby w rękawie było dużo powietrza, a sama folia rękawa nie przylegała do mięsa – wówczas mięso powoli, ale równomiernie się przyrumieni. Tak przygotowane mięso w rękawie wstaw do naczynia żaroodpornego, a wraz z nim do wcześniej nagrzanego piekarnika. Wraz z upływającym czasem coraz piękniejszy aromat będzie rozchodził się po Twojej kuchni, a w ten sposób przygotowane mięso finalnie zaskoczy największych kulinarnych smakoszy.