Opublikowano:

Picanha – tajemnica brazylijskich steków

picanha steak

Nazwa brzmi tajemniczo i nieco zadziornie. Niewtajemniczonym może się wydawać, że to jakieś magiczne indiańskie zaklęcie, tymczasem picanha, bo o niej właśnie mowa, to nic innego jak bardzo mało znany w Polsce, ale szalenie popularny w Stanach Zjednoczonych czy Brazylii, kawałem mięsa wołowego. Kawałek jednak nietuzinkowy – to fragment mięsa wołowego z … zadu bydła. Dziwne? Być może, jednak jest to mięso bardzo drogie, a potrawy z niego przygotowane wyceniane są na całkiem pokaźne sumy.

Picanha – co to jest?

Samo słowo ‘picanha’ pochodzi od słowa ‘picana’, które oznacza po prostu słup używany przez hodowców bydła w Portugalii i Hiszpanii,a w ewolucji znaczenia ostatecznie używa się terminu ‘picanha’ na określenie tej części zwierzęcia, w które krowa bywała poszturchiwana przez ranczerów. Obecnie najbardziej rozpowszechnionym znaczeniem jest właśnie to, które określa ‘picanhe’ jako fragment mięsa wołowego pochodzącego z zadu zwierzęcia.

Skąd pochodzi picanha?

Kulinarnie picanha pochodzi z Brazylii. To właśnie ona jest kulinarną kolebką najpyszniejszych potraw przygotowywanych z tej części mięsa wołowego. Warto nadmienić, że Brazylia jest krajem, który wołowiną stoi – olbrzymie powierzchnie pastwisk, słoneczny klimat i czyste powietrze sprawiają, że mięsa wypasanych w ten sposób krów zdecydowanie różni się zarówno jakością, jak i smakiem od wołowiny znanej nam z polskich upraw. Brazylijskie warunki wypasu bydła sprawiają, że wołowina pochodząca od zrelaksowanych w ten sposób krów cechuje się bogactwem dobrych kwasów tłuszczowych, wyrazistym smakiem przy równoczesnej niewielkiej ilości tłuszczu.

Kulinarne pomysły na picanhe

Picanha to mięso bardzo wyjątkowe, a zatem potrawy z niego przygotowane muszą być również wyjątkowe. Trudno sobie bowiem wyobrazić gulasz z picanhy czy zrazy z tego mięsa. Jednak już picanha grillowana czy też smażona na patelni powoduje szybszą akcję naszych ślinianek. Żeby przygotować niewiarygodnie pyszną picanhe grillowaną warto zastosować kilka kroków: wybrać odpowiedni kawałek mięsa – idealny kawałek to ten o średnicy kilku centymetrów, dobrze zgrillowany będzie chrupiący na zewnątrz, a delikatnie różowy w środku. Przed przyrządzeniem picanhy grillowanej warto uprzednio wyjąć ją z lodówki by ta złapała temperaturę pokojową. Dopiero wówczas, gdy mięso nie będzie zimne, jest idealny czas na przyprawienie picanhy. Picanha grillowana to potrawa, która wielu przypraw nie potrzebuje – odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek, gruboziarnisty pieprz, a także kilka kryształków soli himalajskiej to w zasadzie wystarczające przyprawy. Tajnikiem idealnie przygotowanej picanhy grillowanej jest dobrze nagrzany grill – mięso o temperaturze pokojowej kładziemy na grillu i równomiernie pieczemy z dwóch stron. Idealnym czasem pieczenia jest siedem minut z każdej strony, następnie ponownie po trzy minuty. Ten sposób gwarantuje nam, że mięso będzie wyjątkowe w swoim smaku, zaróżowione w środku, a wysmażone na zewnątrz. Picanha grillowana najlepiej bowiem smakuje średnio wysmażona. Podobną zasadę należy utrzymać jeśli przygotowujemy picanhe z patelni – położenie na rozgrzaną patelnię mięsa o temperaturze pokojowej sprawia, że mięso nie staje się gumowate i twarde, a przeciwnie – stopniowo dochodzi na patelni, by stać się delikatnym i kruchym. Jeszcze innym pomysłem kulinarnym na to wyjątkowe mięso jest stek picanha, czyli tak zwane stek po brazylijsku. Steki picanha są niezwykle soczyste i smaczne – ich sekretem jest grubość, mięso bowiem na steki picanha kroi się na jednocentymetrowe plastry. Steki picanha poza solą i pieprzem nie potrzebują innych przypraw, nawet pasujący jałowiec okazuje się w tym przepisie zbędny. Steki  smaży się bardzo krótko – po minucie lub dwóch z każdej strony. Muszą być średnio wysmażone, wówczas zachowują pełną moc swojego smaku. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i delikatnym dodatkiem kiełków rzodkiewki.

Produkty powiązane:

Picanha

Picanha

35.90 zł

Dodaj do koszyka