Wołowina Sezonowana

Wyświetlanie jednego wyniku

Wyświetlanie jednego wyniku

Na swiezemieso.pl znajdą Państwo najwyższej jakości wołowinę – zarówno świeżą, jak i sezonowaną. Takie mięso poddane procesowi dojrzewania uwalnia bogactwo smaków i aromatów – idealnie sprawdzi się jako baza pysznych dań mięsnych. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Sezonowana wołowina jest krucha, soczysta i delikatna – nadaje się przede wszystkim na steki, ale nie tylko. Można ją wykorzystać do wybornych dań jednogarnkowych, np. Boeuf Strogonow. W Małopolskim Wagonie Smaków polecamy antrykot bez kości – to delikatne mięso z długiego mięśnia wzdłuż kręgosłupa, który przyrasta do kręgów piersiowych, a od dołu do żeber. Sezonujemy je ze starannie dobranych kawałków mięsa pochodzącego od najlepszych, sprawdzonych hodowców, z którymi współpracujemy od wielu lat. Można zamówić je w całości lub w plastrach.

Na czym polega sezonowanie wołowiny?

W naszym sklepie wykonujemy sezonowanie wołowiny na sucho. To proces, który polega na przechowywaniu mięsa w niskiej temperaturze, która zazwyczaj wynosi ok. 2-4°C, i wilgotności (ok. 80%). Sezonowane mięso wołowe dojrzewa w naszej specjalistycznej szafie przez minimum trzydzieści dni – ten proces może trwać od dwóch do czterech tygodni, a nawet dłużej. Mięso traci wówczas na wilgotności – stopniowo schną wierzchnie warstwy elementu poddanego dojrzewaniu, które później się obcina. To, co zostaje, to wnętrze, które nabrało aromatu, smakowej wyrazistości, intensywności i kruchości. W Małopolskim Wagonie Smaków poddajemy obróbce antrykot szlachetnych ras Limousine, Simentale, Charolaise. Mięso poddane procesowi uszlachetniania pochodzi z małych gospodarstw, których właściciele zapewniają zwierzętom godne warunki bytowe i przykładają dużą wagę do ich prawidłowego żywienia.

Wyborny przysmak, który powinien zagościć na każdym stole

Smakosze dań mięsnych i profesjonalni kucharze są zdania, że sezonowana na sucho wołowina to jedno z najwartościowszych i najsmaczniejszych mięs. Idealnie nadaje się do steków – to kultowe danie wykonane z tego mięsa wysokiej jakości ma dużo bardziej wyrazisty aromat. Znawcy określają ten smak jako naturalny i delikatnie karmelowy. Aby uzyskać idealny stopień wysmażenia, warto smażyć mięso o temperaturze pokojowej (wołowiny nie należy solić przed obróbką termiczną), na dobrze rozgrzanym grillu. Stek należy obracać co dwie minuty, smażąc wedle uznania. Przyprawy dodaje się na koniec. Po zdjęciu z patelni mięso powinno przez parę minut odstać – warto zawinąć je w folię i odłożyć na bok. Ten wyborny przysmak powinien zagościć na każdym stole. Do jego przyrządzenia idealnie nadaje się sezonowana wołowina z naszego sklepu.