Wołowina świeża i sezonowana

Wyświetlanie 1–12 z 19 wyników

Wyświetlanie 1–12 z 19 wyników

W Małopolskim Wagonie Smaków znajdą Państwo wysokiej jakości mięso wołowe – oferujemy wołowinę świeżą i sezonowaną, która została poddana procesowi dojrzewania. Można u nas kupić różne części mięsa pochodzące z rozbioru – białą krzyżową, goleń wołową z kością, kość szpikową, łatę, mostek, szponder, polędwicę, mięso gulaszowe czy policzki wołowe, które podaje się w wielu dobrych restauracjach. To podstawa stworzenia przepysznych dań mięsnych – z aromatycznymi sosami i niebanalnymi dodatkami. Na steki polecamy sezonowany antrykot bez kości. Robiąc zakupy w naszym sklepie, możecie Państwo liczyć na towar najwyższej jakości. Nasze mięso pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych gatunków, które są hodowane w małych gospodarstwach.

Wołowina inna niż wszędzie

Wołowina, którą Państwu proponujemy, to wyłącznie młode buhaje (maksymalnie do 18 miesięcy), które pochodzą z terenów gmin Wolbrom, Miechów i Trzyciąż. Od wielu lat współpracujemy z okolicznymi małymi gospodarstwami, więc mamy wpływ na preferencje hodowlane, a także prawidłowe żywienie zwierząt oraz ich warunki bytowe. W naszej ofercie znajdą Państwo mięso wołowe najwyższej jakości i o wyjątkowym smaku – pochodzące ze szlachetnych ras mięsnych (m.in. Limousine, Simentale, Charolaise). Dostaną u nas Państwo każdy element świeżej wołowiny – delikatną, sezonowaną wołowinę, która jest idealna na steki.

Idealne mięso na pyszne steki

Jeśli są Państwo amatorami pysznych, soczystych steków, do ich przyrządzenia warto wykorzystać dostępną w naszej ofercie wołowinę poddaną procesowi dojrzewania metodą na sucho. Takie sezonowane mięso dojrzewa przez minimum trzydzieści dni, stopniowo uwalniając pełnię walorów smakowych. Wystarczy je przyrządzić w ulubiony sposób, osiągając preferowany stopień wysmażenia. Takie mięso przygotowujemy sami, wykorzystując do tego celu starannie dobrane kawałki mięsa pochodzące od najlepszych hodowców. Składając zamówienie, mogą Państwo napisać, jaki rodzaj steku lubią Państwo najbardziej, jeśli chodzi o ilość tłuszczu (mamy mniej lub bardziej przerośnięte kawałki) oraz grubość.

Wartości odżywcze wołowiny

Mięso wołowe uchodzi za jedno z najlepszych mięs pod względem wartości odżywczych. Zawiera dużo białka, którego przyswajalność waha się w granicach od 70 do 100% i zależy od ilości tkanki łącznej. Ponadto ma bardzo dużo składników mineralnych – przede wszystkim fosforu, żelaza, cynku i selenu. Wołowina stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12 (która nie występuje w produktach roślinnych) i jest źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.