Jagnięcina świeża

Wyświetlanie wszystkich 4 wyników

Wyświetlanie wszystkich 4 wyników

Zakłady mięsne WAGA oferują najwyższą jakość wyrobów w atrakcyjnej cenie. To firma z tradycjami, która powstała w latach 90. XX wieku w Budzyniu w gminie Wolbrom. Od tego czasu dostarczamy na polski rynek mięso, które słynie z delikatności i niezwykłych walorów smakowych. W naszej ofercie znajdują się ekologiczny drób, wieprzowina, wołowina, a także cielęcina i jagnięcina. Zaopatrujemy się w żywiec wyłącznie u okolicznych hodowców, którzy są właścicielami niewielkich gospodarstw. Dzięki temu, że nie importujemy mięsa, ani nie skupujemy żywca z dużych chlewni, nasza firma jest doceniana na rynku, a jakość wyrobów mówi sama za siebie. Nasz sklep firmowy działa w Tychach od 28 lat, a od 8 lat można nas znaleźć w Krakowie w Małopolskim Wagonie Smaków.

Jagnięcina – mięso o niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych

Wśród najdelikatniejszych i najsmaczniejszych mięs, po które sięgają zawodowi kucharze, na pierwszy plan wysuwa się jagnięcina. Jest to mięso pozyskiwane z młodych owiec (do 6 miesiąca życia), dzięki czemu jest bardzo kruche. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a jednocześnie soczystością, która wynika z dużej zawartości włókna śródmięśniowego. Mięso z jagniąt jest cienko-włókniste i wyróżnia się jasnoróżową barwą. Zawiera dużo kwasu linolowego o właściwościach antyutleniających. Zamawiając je na stronie swiezemieso.pl, możecie Państwo liczyć na najwyższą jakość towaru. Jagnięta kupujemy z niewielkiego gospodarstwa znajdującego się w malowniczej wsi Imbramowice, która jest położona na terenach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Są to młode rodzimych owiec rasy olkuskiej, którą hoduje się wyłącznie na tych terenach. Ponieważ skupujemy wyłącznie lokalne jagnięta, bywają okresy, kiedy jagnięcina jest trudniej dostępna.

Mięso, które warto włączyć do codziennej diety

W naszym asortymencie znajdą Państwo różne elementy tego delikatnego mięsa. Proponujemy udziec jagnięcy, schab i łopatkę, które mogą stać się podstawą pysznych, lekkostrawnych dań. Mięso jagnięce można wykorzystać do duszenia, smażenia i grillowania. Jagnięcina jest zalecana jako składnik diety dla dzieci i osób w wieku dojrzałym – dostarcza pełnowartościowego białka i jak dowodzą ostatnie badania, posiada właściwości antynowotworowe. Dodatkowo w mięsie jagnięcym znajduje się wyjątkowo dużo L-karnityny. Jest to związek, który wpływa korzystnie na pracę mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Warto dostarczać go w zdrowych ilościach do organizmu.