Opublikowano:

Jakie wino do jakiego mięsa? Co do siebie najlepiej pasuje?

wino czerwone do mięs

Wino to nieodłączny element każdego wykwintnego obiadu bądź romantycznej kolacji. Doskonale łączy się z spektakularnymi smakami wielu potraw, tworząc niepowtarzalny posiłek. Wino ze względu na swój delikatny smak najlepiej współgra z daniami mięsnymi. Na rynku istnieje jednak mnóstwo rodzajów trunków, które różnią się między sobą zarówno smakiem, jak i kolorem czy pochodzeniem. Wszystko to ma wpływ na odpowiednie dobranie wina do typu mięsa. Jak to zrobić? Poznaj najważniejsze tajniki, które pozwolą Ci odkryć co do siebie najlepiej pasuje i jakie wino wybrać do jakiego rodzaju mięsa!

Jakie wino do drobiu?

Drób to jedno z najczęściej wybieranych mięs przez Polaków zarówno na dania obiadowe, jak i przyrządzanie różnego rodzaju kolacji. Zachwyca nas delikatnością i nie potrzebuje wielu urozmaiceń, by zadowalać smakiem. Drób pozwala na mnóstwo możliwości, dlatego przyrządzany jest na wiele sposobów i przeważnie zawsze smakuje bardzo dobrze. Jego aromat jest niezwykle uniwersalny, co umożliwia skomponowanie zawsze udanej potrawy, która smakować będzie większości. Drób świetnie komponuje się także z wykwintnymi winami, które potrafią we właściwy sposób urozmaicić subtelny smak mięsa. Jego aromat nie jest jednak na tyle wyraźny, by wskazywał na jeden, konkretny rodzaj trunku. Jakie więc wino wybrać do drobiu? Najczęściej wskazuje się na lekkość i delikatność. Wino do dań z drobiu powinno być wyjątkowo subtelne, tak by nie przytłoczyć smaku mięsa. Do prostych posiłków z piersi z kurczaka świetnie sprawdzi się białe, wytrawne wino. Nic jednak nie wyklucza także czerwonych trunków, które idealnie będą komponować się do dań z drobiu w towarzystwie różnego rodzaju sosów bądź duszonego na wolnym ogniu. Drób to uniwersalne mięso, które będzie współgrać zarówno z białym, jak i czerwonym winem. Najważniejsze aby charakteryzowało się ono dość lekkim, wytrawnym smakiem, który urozmaici aromat, a nie go całkowicie przytłoczy.

Jakie wino do czerwonego mięsa?

Dania w towarzystwie czerwonego mięsa to bogactwo różnorodnych i wykwintnych smaków. Wybierane są najczęściej na specjalne, uroczyste okazje, gdzie potrawy mają być treściwe i zaskakiwać wyrazistym aromatem. Niezbędnym elementem, który uatrakcyjnia uczty z czerwonym mięsem jest bez wątpienia odpowiednio dobrane wino. Ten rodzaj alkoholu idealnie komponuje się z wyrazistymi smakami zarówno wieprzowiny, jak i dziczyzny. Jakie wino wybrać do czerwonego mięsa, by potrawa idealnie współgrała z trunkiem? Zasada jest prosta. Czerwone wino bardzo dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, ale to nie wszystko. Trunek do głównych dań z dziczyzną, polędwicą czy wieprzowiną musi być przede wszystkim niezwykle silny. Smak wina musi być tak mocny, by wygrać z wyrazistym aromatem mięsa. Poleca się więc towarzystwo czerwonego, wytrawnego trunku o bardzo bogatym, głębokim i dominującym aromacie. Dopiero wtedy, czerwone wino będzie dobrze komponować się z czerwonym mięsem. Dzięki odpowiedniemu dobraniu trunku do danej potrawy, wszystko ze sobą będzie się właściwie harmonizować, tworząc naprawdę spektakularny posiłek.

Wino do białego mięsa

Białe mięsa pozwalają na osiągnięcie o wiele delikatniejszych i lżejszych potraw, które podczas rodzinnych obiadów czy romantycznych kolacji mogą być urozmaicane różnego rodzaju winami. Do cielęciny oraz jagnięciny poleca się użycie tak samo subtelnych trunków, by nie spowodować utraty smaku dania. Świetnie sprawdzą się młode i lekkie wina czerwone o słodkim smaku, które sprawią, że posiłek będzie bardziej wykwintny. Można także pokusić się o różowe wino w charakterze musującym, które dodatkowo uatrakcyjni warstwę estetyczną i pozwoli na wzniesienie toastów. W przypadku wieprzowiny, mięso także o wiele lepiej będzie współgrać z delikatnymi trunkami. Poleca się wybór białych win bądź musujących, które nie stłumią smaku całego dania.