Opublikowano:

Jakie mięso na grilla? Przykładowe dania grillowe

Podobnie jak najmłodsze dzieci czekają na wizytę świętego Mikołaja w grudniu, tak jak Polska długa i szeroka – ich rodzice, w każdym zakątku kraju z utęsknieniem czekają na otwarcie sezonu grillowego. Sezon grillowy trwa w naszym kraju średnio od pierwszego maja do końca wakacji. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, gdy w kalendarzu zagości początek maja, wszyscy zgodnie odpalają działkowe grille, rozkładają ogrodowe parasole, a z dna szaf wyciągają letnie ubrania. Nie da się ukryć, że sezon grillowy bezsprzecznie kojarzy nam się z latem i wolnością.

Zwykło się mawiać z przekąsem, że ludzi możemy podzielić na tych, którzy grilla uwielbiają i na tych, którzy boją się do tego przyznać. Grillowanie jest niczym nasz sport narodowy – grilluje praktycznie każdy. Gdy tylko w sezonie letnim wybije godzina piętnasta w piątek, po okolicy roznosi się zapach karkówki z grilla, szaszłyków z grilla lub klasycznej kiełbasy z grilla. Podobnie jak znawców piłki nożnej, tak i znawców tematów perfekcyjnego grillowania jest wszędzie pełno.

Jak rozpalić grilla?

Metod rozpalenia grilla jest kilka. Pierwszym z nich jest położenie kilku kostek węgla na spód grilla, odpalenie kawałka gazety i długie, a także żmudne dmuchanie aby rozżarzyć uprzednio położony węgiel. Ten sposób zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy bowiem niezaprzeczalnie kojarzy się z pięknym czasem młodości, kiedy uparcie każdy twierdził, że w rozpalaniu grilla jest mistrzem – nawet mistrz nie rozpalał grilla w mniej niż kwadrans. Drugi sposób jest nieco bardziej przemyślany – na położony na dnie grilla węgiel należy położyć kilka kosteczek zakupionej w sklepie rozpałki grillowej, a dopiero tę szybkim ruchem podpalić. To zdecydowanie szybszy sposób, żeby cieszyć się grillem buchającym ogniem. Ja jednak najbardziej lubię ten ostatni sposób – z uśmiechem podchodzisz i bez stresu włączasz ON na grillu gazowym. Ten sposób zapewnia brak nerwów i czystą radość bowiem działa za każdym razem, przy praktycznie każdej pogodzie, a gwarantuje tak samo pyszne dania. Bez względu na to, który sposób rozpalania grilla okaże się naszym ulubionym warto pamiętać, że kiełbaski na grilla czy karkówkę na grilla możemy kłaść dopiero wówczas, gdy ten jest odpowiednio rozgrzany. Położenie kiełbasy na grilla czy szaszłyków wcześniej spowoduje, że w trakcie grillowania mięso przywrze nam do samego grilla i zdecydowanie ciężko będzie nam je potem zdjąć. Grilla zawsze ustawiamy w stronę, z której wieje wiatr – tym sposobem matka natura pomoże nam utrzymać ogień.

Przykładowe dania z grilla

Grillowana pierś z kurczaka czy szaszłyki to obok kiełbasy z grilla klasyka w sezonie letnim. Grillowana pierś z kurczaka będzie smakowała wybornie jeśli jej środek nadziejemy domowej roboty masłem czosnkowym, a całość oprószymy świeżymi ziołami. Kiełbasa na grilla, aby była smaczna powinna zawierać minimum osiemdziesiąt procent mięsa – kiełbasa na grilla, która będzie zawierała go mniej, okaże się tłusta, a także często po prostu niesmaczna. Jeśli masz nieco chęci przed wieczorny grillem spróbuj samodzielnie wykonać szaszłyki na grilla – pokrojone w kawałki mięso nadziej na drewniane, długie wykałaczki, a co któryś kawałek mięsa wbij plaster cukinii, cebuli czy kawałek papryki. Tak przygotowane szaszłyki na grilla warto skropić odrobiną oliwy, aby nie były za suche. Mięso z grilla możemy również przygotować na kilka sposób – przyrządzone podobnie jak grillowana pierś z kurczaka, a także w formie hamburgerów, grillowanych kulek mięsnych czy roladek. Te ostatnie należy grillować dłużej, jednak bogactwo dodatków, które możemy w takich roladkach ukryć, kusi swoimi możliwościami. Karkówka na grilla, żeby wyszła idealnie powinna mieć w każdym kawałku fragmenty niewielkiego, naturalnego tłuszczu – sprawi to, że finalnie upieczona karkówka nie okaże się sucha. Warto o tym pamiętać wybierając odpowiednie mięso w sklepie. Grillowanie mięsa to całkiem przyjemna czynność, ale żeby mięso z grilla wyszło idealnie należy pamiętać by od czasu do czasu podlać je odrobiną przegotowanej wody lub piwa. Taki sposób grillowania zapewnia, że mięso z grilla nie będzie suche jak wiór.

Grill w piekarniku – alternatywa po sezonie

Dla miłośników karkówki z grilla czy szaszłyków z grilla producenci sprzętu AGD wymyślili funkcję grilla w domowych piekarnikach. To całkiem przyjemna alternatywa jeśli w trakcie zimy zamarzymy o kiełbasie z grilla czy innych wakacyjnych pysznościach. Niestety, nie ma co się oszukiwać, że jest to tylko namiastka grilla ogrodowego i dania w nim przyrządzone nie będą smakowały idealnie, jak w czasie wakacji. Nie ma co ukrywać, że za smak dania z grilla odpowiada nie tylko sposób jego przyrządzenia, ale także luźna atmosfera i słońce towarzyszące w trakcie jego przygotowania.