Opublikowano:

Jak zrobić idealny stek? Jak rozpoznać stopień wysmażenia?

steak surowy

Podawany w najlepszych restauracjach na świecie. Jedno z narodowych dań Amerykanów. Danie, które bez wątpienia jest już klasyką w kulinarnym świecie. Kochają go mężczyźni miłością absolutną, ale i często bywa zamawiany przez płeć piękną. Niby proste do przyrządzenia, ale w praktyce okazuje się wcale nie takim łatwym tematem. Stek, bo o nim właśnie mowa, to bez wątpienia danie, o którym słyszał każdy.

Jakie mięso na stek?

Samo usmażenie idealnego steka to tak naprawdę kilka minut. Jednak, aby wyszedł on idealnie musimy zacząć od podstawy – czyli wybrać mięso idealne. Nie ma żadnego problemu zrobić steka z każdego elementu wołowiny, który dostaniemy w sklepie. Jednak w przygotowaniu idealnego steka chodzi o wyjątkowy smak, nie każde mięso się do przygotowania steka po prostu nadaje. Z całą pewnością jako mięsa na steka należy szukać dobrej jakości wołowiny – nie myślisz przecież, że Amerykanie jedzą steki z drobiu, prawda? Na steki świetnie nadaje się antrykot wołowy – to z niego właśnie przygotowuje się bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych steki o nazwie rib eye. Antrykot wołowy, jako mięso z okolic kręgosłupa i żeber krowy, posiada w swojej strukturze charakterystyczne oczka tłuszczowe, które w trakcie smażenia nadają wyjątkowej soczystości przygotowywanemu stekowi. Dzięki niemu właśnie uprzednio doprawione mięso w kilka minut na ogniu potrafi zamienić się w kulinarne dzieło sztuki – nie ma sobie równych.

Dobrym wyborem jest również wybór rosfbefu wołowego na idealne steki. To mięso o zwartej strukturze, nieco bardziej tłuste od antrykotu, pochodzące z tylnej tuszy krowy. To właśnie z rostbefu wołowego przygotowuje się znane na świecie amerykańskie steki New York. Rostbef jest również używany do przygotowania steku z kością, tak zwanego steku T-bone – ze względu na znajdującą się kość, stek przypomina literę T. Najmniej popularnym mięsem na steki okazuje się być tak zwana łata wołowa – niestety jest ona bardzo słabo rozpowszechniona w naszym kraju, a szkoda. Stek przygotowany z łaty wołowej, zwany w kulinarnym świecie jako stek bavette jest dużo bardziej chudy niż steki z antrykotu czy z rostbefu. To stek również bardziej cienki od pozostałych, ale potrafi zaskoczyć swoim smakiem dlatego jeśli jeszcze go nie jadłeś, naprawdę warto spróbować.

Jak usmażyć stek?

Usmażenie idealnego steka to nie lada wyzwanie. Nie ma bowiem jednego sprawdzonego przepisu na usmażenie steka – wszystko jest zależne od rodzaju mięsa, jego struktury, jego grubości, a także od gustów kulinarnych osób, które te steki mają jeść. Ba, w procesie smażenia mięsa na idealny stek liczy się nawet temperatura mięsa! Za chłodne mięso, dopiero co wyjęte z lodówki nie zdąży puścić soków, a już jego struktura zostanie zamknięta przez wysoką temperaturę. Za ciepłe mięso w po usmażeniu okaże się gumowate i rozlazłe. Tylko mięso w temperaturze pokojowej nadaje się do przyrządzenie idealnego steka. Jeśli zabierasz się w zaciszu własnej kuchni za smażenie mięsa na steki, warto wspomnieć, że steki smaży się lub grilluje zwyczajnie krótko – łącznie po kilka minut z każdej strony.

Stopnie wysmażenia steka

Stek jaki jest każdy widzi…. A jednak! To jaki jest on w środku, zależy od jego stopnia wysmażenia, czyli w prostym tłumaczeniu – od tego, ile czasu spędził na ogniu i jak bardzo krwisty czy jak bardzo wysmażony kawałek mięsa ktoś sobie zażyczył. I tym sposobem mamy cztery poziomy wysmażenia steka. Pierwszy, najbardziej krwisty stek to stek blue – przyjmując, że nasz kawałek mięsa jest przeciętnych rozmiarów, stek na poziom wysmażenia blue smażymy tylko po trzydzieści sekund dla każdej ze stron. Króciutko, prawda? Drugim poziomem wysmażenia jest poziom stek rare – wówczas mięso jest bardzo krwiste w środku, jednak z zewnątrz zostało już nieco usmażone. To poziom usmażenia steka, gdzie po przekrojeniu nożem na nasz talerz wypływają soki ze zgrillowanego czy usmażonego steka. Aby otrzymać stek rare należy usmażyć mięso po minucie dla każdej ze stron. Poziom usmażenia określany mianem medium stek to w prostym tłumaczeniu stek średnio wysmażony. Aby uzyskać taki poziom usmażenia steka należy trzymać mięso na mocno rozgrzanej patelni po 1,5 minuty dla każdej ze stron. Stek medium rare to chyba najbardziej popularny poziom wysmażenia. Najbardziej wysmażonym stekiem jest stek well done, czyli w polskim tłumaczeniu dobrze wysmażony. Aby uzyskać efekt steka well done należy mięso trzymać na ogniu jakieś dwie do trzech minut dla każdej ze stron. Po przecięciu nożem tak wysmażonego steka żadne soki nie powinny wypłynąć na nasz talerz – cała struktura mięsa została bowiem zamknięta odpowiednią temperaturą smażenia i odpowiednim czasem. Jak widać różnice czasowe pomiędzy poszczególnymi poziomami wysmażenia są stosunkowo niewielkie, łatwo w tej kwestii popełnić błąd i trzymając nieco dłużej mięso na ogniu zwyczajnie je przeciągnąć do kolejnego poziomu wysmażenia. Idealny stek bez wątpienia powstaje również metodą prób i błędów, ale warto próbować go zrobić bowiem doznania smakowe będą dla nas niezapomniane.