Opublikowano:

Jak rozpoznać dobre mięso? Czym wyróżnia się świeże mięso?

Trudno wyobrazić sobie obiad bez kawałka mięsa – jest bogate w białko, odpowiednio kaloryczne i zwyczajnie smaczne. Mięso gwarantuje również bogatą różnorodność dań obiadowych – do wyboru mamy kilka rodzajów mięsa, które możemy ugotować, upiec, udusić, usmażyć czy podać z grilla. Patrząc na statystyki Polska jest krajem, której mieszkańcy zwyczajnie mięso lubią. I kropka.

Jak sprawdzić świeżość mięsa?

Bez wątpienia każda, nawet najbardziej wyrafinowana potrawa której bazą będzie mięso okaże się złym pomysłem jeśli mięso, na bazie którego zostanie przygotowana po prostu będzie nieświeże. Rozpoznanie świeżego mięsa wcale nie okazuje się takie łatwe – wielu konsumentów zwyczajnie nie wie jak prawidłowo ocenić świeżość i jakość mięsa. Sporo osób również sugeruje się promocjami w sklepach, a te nie zawsze są takie najlepsze jakby mogło nam się wydawać.

Dobre i świeże mięso charakteryzuje się kilkoma elementami. Po pierwsze – kolor mięsa. To kolor jest wyznacznikiem nie tylko jakości mięsa, ale też tego, czy konkretne mięso jest zdrowe. Mięso, które jest świeże będzie bez wątpienia miało mocno intensywny kolor – dla przykładu: wołowina będzie mocno, prawie krwiście czerwona, a nie blada czy bordowa. Jeśli zauważymy za ladą bordowe mięso wołowe, nie kupujmy go – z całą pewnością nie jest pierwszej świeżości. Świeża cielęcina ma kolor różowo czerwony, świeży kurczak jest bladoróżowy, a świeża wieprzowina jest po prostu różowa. Już po kolorze świeżego mięsa widać, że zachęca ono do zakupu. Wszystkie podejrzanie ciemne mięsa czy odwrotnie – wszystkie blade mięsa są zwyczajnie nie pierwszej świeżości. Drugim kryterium świeżości jest zapach mięsa – ten jest łatwy do rozpoznania. Jeśli sprzedawca nie ma nic do ukrycia, pozwoli nam powąchać mięso przed zakupem. Dobre, świeże mięso ma bardzo delikatnie kwaskową woń – jeśli jego zapach wydaje nam się słodki, odpuśćmy sobie zakup takiego mięsa. Zapach mięsa bowiem nigdy nie kłamie – w domu okaże się, że zakupione mięso było świeże, owszem – w ubiegły weekend. O mięsie, które po prostu śmierdzi z odległości, wspominać nie musimy – a uwierzcie, takie cuda również można spotkać w polskich sklepach. Trzecim najważniejszym kryterium po którym można rozpoznać świeże mięso jest zwyczajnie struktura mięsa. Jeśli wydaje się nam, że mięso jest miękkie, łatwo nam zagłębić w nie palec – unikaj takiego mięsa. Świeże mięso jest niezwykle zwarte i sprężyste. Powierzchnia świeżego mięsa również nie może być śliska – śliski nalot zdradza nam, że mięso ze świeżością ma niewiele wspólnego.

Jak rozpoznać odświeżane mięso?

Rozpoznać odświeżane mięso wcale nie jest tak łatwo – zwłaszcza w momencie zakupu. Niestety okazuje się, że odświeżanie mięsa jest częstą praktyką w sklepach mięsnych – tych mniejszych, jak i tych większych. Przede wszystkim warto podpytać o datę ważności – jeśli ekspedientka nie ma nic do ukrycia, bez problemu nam ją poda. Jeśli wydaje się nam, że mięso w dotyku nie jest lepkie, ale za to jest bardzo wodniste – to znak, że niewiele wcześniej zostało po prostu umyte. Odświeżone mięso to mięso nie pierwszej świeżości, które nie jest już sprężyste w swej strukturze, a zatem będące trochę jak gąbka – łatwo wchłania wodę. Potoczną praktyką odświeżania zalegającego w sklepowych ladach mięsa jest jego namaczanie w odpowiednim roztworze wody z dodatkiem tajemniczego składnika chemicznego. Taki zabieg neutralizuje brzydki zapach mięsa, na krótki czas poprawia i ujędrnia jego strukturę, a także pozbawia lepkiego nalotu. Czynność ta jest absolutnie niezgodna z prawem, nieświeże mięso może przecież spowodować u nas nie tylko niestrawność, ale także zatrucie salmonellą, a nawet śmierć.

Jak wygląda dobre mięso?

Dobre mięso bez wątpienia przykuje naszą uwagę już na początku – będzie miało intensywny kolor zachęcający do zakupu. Dobre mięso będzie również prawie pozbawione zapachu – zapach mięsa bowiem powstaje wraz z etapem jego starzenia. W końcu świeże i dobre mięso nie będzie w żaden sposób pozostawiało osadu lepkości na naszych dłoniach. Warto pamiętać i o tym, że tłuszcz, który czasem jest nieodzownym elementem mięsa, w przypadku świeżego mięsa będzie jędrny, kruchy i biały. Inny kolor tłuszczu bądź inna jego struktura wskazuje nam po prostu, że mięso długo już leży w sklepowej ladzie. Jeśli daliśmy się zwieść w sklepie, a może uwierzyliśmy tak zwyczajnie po ludzku ekspedientce, a w domu okazuje się, że mięso nie pachnie świeżością, a dodatkowo podczas mycia (bo absolutnie każde mięso przed spożyciem należy umyć!) schodzi z niego lepka maź – od razu wyrzuć to mięso, bez względu na to, ile kosztowało. Czasem taki zabieg może uratować ci zdrowie, zawsze – pozwoli uniknąć przykrego rozczarowania podczas posiłku.