Opublikowano:

Jak przyrządzić królika? 5 pysznych sposobów

królik pieczony

Królik to rodzaj mięsa, który nie tak często gości na polskich stołach, a jeśli już to głównie podczas specjalnych, uroczystych okazji. Charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i lekkością, dzięki czemu jest łatwo strawny. Pomimo wykwintnego smaku, królik nie należy do najłatwiejszych mięs do przyrządzania. Bardzo mała granica jest pomiędzy jego delikatnością, a całkowitym przesuszeniem. Jak zatem przyrządzić królika, by zachwycił nas swoim niepowtarzalnym smakiem? Poznaj pięć pysznych sposobów, które oczarują Twoje podniebienie!

Duszony królik, który zachwyci soczystym smakiem

Pierwszym sposobem na udane i nieskomplikowane przyrządzenie królika jest duszenie w sosie własnym. Przy pomocy ziół i rozmaitych warzyw, mięso nabiera niepowtarzalnych, idealnie komponujących się smaków. Pierwszym krokiem jest podzielenie królika na kawałki, opanierowanie go w mące i smażenie na rozgrzanym tłuszczu do osiągnięcia doskonałego, złotego koloru. Mięso dusi się na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody z dodatkiem czosnków, ziela angielskiego i listka laurowego. W celu osiągnięcia jak największej soczystości, do duszonego królika należy dodać podsmażoną cebulkę i majeranek. Doskonale smakuje z ziemniakami i surówką. Jest to bardzo łatwy sposób na spektakularne danie, które zachwyci niejednego gościa!

Odkryj niepowtarzalny aromat królika!

mięso króliczeDrugim sposobem na spektakularne danie z użyciem tego wykwintnego mięsa jest królik w śmietanie. Jest to w pewnym sensie jedna z możliwości duszenia, która pozwala na osiągnięcie wyjątkowego aromatu. Należy tylko i wyłącznie zalać mlekiem i śmietaną królika z wcześniej przyrządzonymi już warzywami. Dodatkowo, doprawić solą i tymiankiem. Danie można wstawić zarówno do piekarnika, jak i dusić na wolnym ogniu. Obie możliwości w efekcie stają się smacznym posiłkiem, podawanym najczęściej z ziemniakami bądź chlebem.

Pieczeń z królika

Królik z piekarnika to wykwintne danie, po którym w całym domu, przez cały dzień unosi się niepowtarzalny aromat i zapach! To warte jest wszystkich grzechów, z tym że przez królika nie ma ich zbyt wiele ponieważ jest chudym i lekkostrawnym mięsem. Pieczeń z królika to niezwykle proste danie, które przed wstawieniem do piekarnika należy odpowiednio zamarynować, by osiągnąć delikatny smak. Mięso w marynacie powinno nabierać aromatu przynajmniej 8 h, a nawet cały dzień.

Doskonały pomysł na wykwintny obiad z najbliższymi

Królik to świetny wybór, by zachwycić czymś swoich gości. Jest doskonałym pomysłem na obiad, który uczyni go wykwintnym i spektakularnym. Królik odpowiednio przyrządzony, w każdej postaci zostanie doceniony za delikatność, aromatyczność i soczystość. Można z niego przyrządzić zarówno rosół i gulasz, jak i sam ustanowi idealne danie. Królik na obiad to połączenie niepowtarzalnego smaku z lekkostrawnością, która stanie się korzyścią dla wszystkich gości.

Idealny w towarzystwie sosu własnego

Królik to delikatne i chude mięso, które najlepiej komponuje się z subtelnym smakiem ziemniaków. W związku z tym, doskonale smakuje w towarzystwie sosu. Dzięki temu, mięso z królika o wiele łatwiej zachowuje swoją miękkość i lekkość. Odpowiednio dobrany sos jest w stanie także wzbogacić smak mięsa i zapewnić jego całkowicie nowe oblicze. Królik świetnie komponuje się zarówno z mocnym sosem pieczarkowym, jak i subtelnym śmietanowym. Możliwości jest mnóstwo!

Produkty powiązane:

Królik świeży
Dodaj do koszyka