Opublikowano:

Jak przyrządzić kaczkę? Przepis na kulinarny sukces

kaczka pieczona

Przyrządzasz wykwintny obiad i nie możesz się zdecydować jakie mięso powinno być Twoim głównym prekursorem? Pragniesz zachwycić smakiem swoich gości? Postaw na kaczkę, która nie tak często gości na polskich stołach. W każdej postaci, pozwoli na stworzenie spektakularnego dania, będącego kluczem do kulinarnego sukcesu. Kaczka to drób o szlachetnym charakterze i niezwykłych walorach smakowych. Jej smak sprawi, że każda uczta w jej towarzystwie będzie wyjątkowa i niezapomniana. Kaczka doskonale podkreśla swój aromat podana pojedynczo, jak i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, począwszy od warzyw, po sosy czy jabłka. Jak więc osiągnąć przepis na kulinarny przepis w towarzystwie kaczki? Poniżej znajdziecie kilka sposobów, które zagwarantują udane przyrządzenie kaczki!

Kaczka z piekarnika

Pierwszym, najprostszym sposobem na przyrządzenie kaczki jest jej upieczenie. Odpowiednio przygotowana kaczka z piekarnika to połączenie doskonałych smaków, które doceni każdy przybywający gość. Z jednej strony, jej mięso jest kruche, aromatyczne, ze złocistą skórką, z drugiej natomiast soczyste i świeże. Sekret odpowiedniego upieczenia kaczki tkwi przede wszystkim w czasie pieczenia i właściwej temperaturze. Nic więcej nie należy robić, by smakowała ona wykwintnie. Przed włożeniem do piekarnika, należy kaczkę wyjąć z lodówki tak by ogrzała się do temperatury pokojowej. Następnie, należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem i piec ją około 3 godzin, w zależności od jej wagi. Kaczkę można podawać z różnymi dodatkami, co urozmaica jej doskonały smak i aromat.

Kaczka duszona

kaczka w sosieDrugim sposobem na przyrządzenie kaczki, gwarantującym prawdziwą ucztę kulinarną jest jej duszenie. Duszenie kaczki w towarzystwie tłuszczu, wina i bulionu pozwala na osiągnięcie niezwykłej miękkości mięsa, która smakuje wręcz idealnie. Kaczka duszona zapewnia niepowtarzalną aromatyczność, która doskonale łączy się ze słodkością owoców. Polecamy komponowanie tego rodzaju mięsa z podsmażonymi jabłkami bądź śliwkami, które w prosty sposób urozmaicą smak i pozwolą cieszyć się nowymi doznaniami kulinarnymi. Kaczka duszona z owocami to świetny pomysł na soczyste i świeże danie, które powali na kolana niejednego gościa!

Kaczka z jabłkami

Kaczka w towarzystwie jabłek to spektakularny przepis o którym słyszał prawdopodobnie każdy. Te dwa składniki doskonale się ze sobą komponują, tworząc naprawdę niepowtarzalny smak. Kaczka nadziewana jabłkiem to polskie danie, które zaskakuje soczystością i wyjątkowym aromatem. Pokrojone jabłka, obsypane majerankiem trafiają do kaczego brzuszka. By nie zepsuć potrawy, należy pamiętać o zszyciu bawełnianą nitką, tak by mięso się nie rozpadło w trakcie pieczenia. Świetnym dodatkiem do dania z kaczki na obiad będą uprażone jabłka, które podsycą smak i wprowadzą słodką nutę. Tak więc, pół jabłek najlepiej włożyć w brzuch kaczki, natomiast drugą część dusić w towarzystwie rozgrzanego tłuszczu, soku z cytryny oraz cukrem, dzięki czemu owoce zmiękną. I gotowe!