Opublikowano:

Jak przechowywać mięso? Jak długo w lodówce a jak zamrażarce?

Mięso to wymagający produkt, który powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach. Tylko dzięki temu, będzie w stanie zachować wyjątkową świeżość i najważniejsze wartości odżywcze. Właściwe przechowywanie opóźni także proces psucia się mięsa. Jaki więc sposób najlepiej wybrać? Opcje są przeważnie dwie – lodówka lub zamrażalka. Mięso przechowywane w lodówce powinno być dodatkowo chronione foliowym woreczkiem bądź folią spożywczą, tak by nie straciło aromatu ani soczystości. To, jak długo możemy przechowywać produkt w lodówce duże znaczenie ma rodzaj mięsa. Uznaje się, że najkrócej można przechowywać mięso mielone, które w chłodzie powinno znajdować się maksymalnie kilka godzin. Najdłużej zaś w lodówce utrzyma swoje wartości odżywcze i świeżość wołowina, która może być przechowywana nawet do 4 dni. Wszystko zależy od rodzaju mięsa, jego właściwości i ogólnej trwałości.

Drugim skutecznym sposobem na przechowywanie mięsa jest możliwość zamrożenia. Ta metoda pozwala na wydłużenie trwałości, dzięki czemu możemy skorzystać z produktu nawet za kilka miesięcy z gwarancją tego, że nie zepsuje się ani nie straci wyjątkowego smaku. Czas mrożenia mięsa odbywa się na takiej samej zasadzie jak w przypadku lodówki – tłuste mięsa można mrozić najkrócej do 3 miesięcy, natomiast najdłużej mięso czerwone. Stosując się do zasad odpowiedniego przechowywania mięsa można zagwarantować sobie jego świeżość i doskonały smak przez dłuższy czas.

Jak przechowywać wędliny?

Wędliny to jeden z najbardziej problematycznych produktów w kontekście odpowiedniego przechowywania. W porównaniu do mięsa, potrzebują one jeszcze większego wysiłku i specjalnych warunków. Bardzo często zdarza się, że jakakolwiek wędlina już po kilku dniach w lodówce staje się sucha, zmienia smak i nie nadaje się do zjedzenia. Dosłownie tak samo dzieje się zarówno w przypadku szynki, jak i zwykłej kiełbasy. Jak więc przechowywać wędliny, by przedłużyć ich niepowtarzalny smak i wartości odżywcze? Na sam początek warto zastanowić się nad rodzajem kupowanego produktu.

Na rynku istnieją wędliny charakteryzujące się dłuższą trwałością oraz takie, które po kilku dniach stają się kompletnie bez smaku. W skład tych pierwszych wchodzą m.in. wędliny suszone i podsuszone. Wytrzymują one w lodówce najdłużej, zapewniając świeżość i soczystość przez długi czas. Najbardziej skomplikowane wędliny w przechowywaniu to przede wszystkim szynki parzone, gotowane i wędzone, które mają skłonność do niezwykle szybkiego obsychania. W celu przedłużenia ich świeżości, warto owinąć je w pergamin i przechowywać w lodówce. Dzięki temu, wędlina nie będzie nadmiernie podatna na wysuszenie, a papier nie spowoduje także jej zaparzenia. Pergamin jest świetnym sposobem na ochronę różnego rodzaju wędlin z tego względu, że nie odcina dostępu powietrza. Drugim, skutecznym sposobem jest wyposażenie się w odpowiednie pojemniki próżniowe, które także w pewnym stopniu zadbają o smak, świeżość i soczystość każdej wędliny.