Opublikowano:

Czym wyróżnia się ekologiczne mięso? Jak rozróżnić mięso bio?

W dobie dzisiejszego rozwoju rolnictwa i hodowli zwierząt coraz częściej słyszy się o faszerowaniu zwierząt hodowlanych antybiotykami, żeby te osiągały imponujące rozmiary i łatwo można było takie mięso sprzedać. Coraz częściej na światło dzienne wychodzą afery ze skupem mięsa, które nie jest najświeższe. Dookoła ludzie są jednak coraz bardziej świadomi zabiegów jakie stosują hodowcy i podczas wyboru mięsa na swój posiłek zwyczajnie coraz wyżej stawiają poprzeczkę. Ekologiczne mięso to obecnie nie tylko moda, ale niestety – coraz częściej, jedyny dobry wybór.

Jeszcze dekadę temu pytanie o wołowinę ekologiczną czy kurczaki bio zbywano śmiechem uznając takie pytania za zwyczajne fanaberie. Dzisiaj w zastraszającym tempie rosnące zapotrzebowanie na ekologiczne kurczaki już nikogo nie dziwi, a producenci sami szukają nowych rozwiązań by otrzymać certyfikat, że mięso które oferują, to mięso ekologiczne.

Ekologiczna hodowla zwierząt

W dobie tak bardzo zaśmieconego środowiska ze świecą szukać prawdziwie ekologicznych hodowli. Ekologiczna hodowla mięsa to nie tylko sposób zarabiania pieniędzy, ale przede wszystkim – styl myślenia. Mięso ekologiczne, często bywa nazywane też mięso bio, to w prostym rozumieniu mięso, które zostało pozyskane od zwierząt, które hodowane były w humanitarny i przyjazny dla środowiska sposób. Co to dokładnie znaczy? Ekologiczne mięso to takie, które pochodzi z gospodarstw gdzie przestrzegane są wysoko postawione normy chowu, gdzie zwierzęta hodowane są w godnych warunkach – posiadają odpowiednio dużo przestrzeni, nie są faszerowane sztucznie antybiotykami czy hormonami wzrostu, a właściciele z należytą dbałością troszczą się o swoje zwierzęta. Takie gospodarstwa muszą spełniać wyśrubowane normy nałożone przez odpowiednie organy w Polsce, a także przez samą Unię Europejską. Do najpopularniejszych rodzajów mięsa ekologicznego należą kurczaki ekologiczne czyli tak zwane kurczaki bio. W sklepach łatwo je znaleźć dzięki specjalnej etykiecie na opakowaniu. Ekologiczne kurczaki z całą pewnością są zwierzętami wolnego wybiegu, nie są sztucznie karmione by szybko osiągnęły odpowiedni wzrost – dlatego ich mięso jest dużo bardziej smaczne i często o naturalnym odcieniu, który laików może nieco w sklepie zmylić. Obok ekologicznych kurczaków coraz częściej możemy znaleźć w sklepach wołowinę ekologiczną, zwaną wołowiną bio. Okazjonalnie pojawia się również cielęcina bio czy mięso z królików pochodzące z ekologicznych, sprawdzonych hodowli.

Jak rozpoznać ekologiczne mięso?

Ekologiczne mięso jest świadomie coraz częściej wybierany przez polskich konsumentów dlatego warto wiedzieć jak je rozpoznać. Niestety, ale ekologiczne mięso najłatwiej rozpoznać po … cenie. Ekologiczne hodowle to przedsięwzięcia, które po prostu muszą kosztować. Tylko żywność produkowana na skalę masową może być tania. Ekologiczne mięso po prostu tanie być nie może – wkład finansowy jaki ponoszą gospodarstwa ekologiczne w hodowlę krów, kurczaków czy królików jest po prostu kilkakrotnie wyższa niż w gospodarstwie gdzie mięso faszeruje się hormonami wzrostu i karmi niskiej jakości paszą. Warto jednak zwrócić uwagę, że ekologiczne mięso charakteryzuje się wysoką zawartością zdrowych kwasów omega 3, smak jest dużo bardziej wyraźny i przyjazny, a walory zdrowotne mięsa ekologicznego wynagradzają po zakupie jego cenę. Wszystkie produkty ekologiczne, które spełniają wysoko postawione normy Unii Europejskiej oznaczone być mogą wyjątkowym znakiem – ekoliściem, unijnym logo produktów ekologicznych. Również mięso ekologiczne dostępne w sklepach takim logo jest oznaczane.

Gdzie kupić ekologiczne mięso?

Popyt na ekologiczne mięso sprawił, że zwyczajnie coraz łatwiej je zakupić. Sklepy ze zdrową żywnością rosną jak grzyby po deszczu, pojawiają się w coraz mniejszych to miejscowościach. I chociaż sklepy eko to najbezpieczniejsze miejsce gdy chcesz kupić bio kurczaki czy ekologiczną wołowinę, to duże markety również wychodzą frontem do klienta oferując ekologiczne kurczaki czy bio wołowinę na swoich półkach. Wszystkich tych, którzy nie mieli jeszcze okazji posmakować ekologicznego mięsa gorąco zachęcam do spróbowania – zapewniam, że poznacie nowy poziom smaku i już nie będziecie chcieli jeść nic innego.