Opublikowano:

Co zrobić ze schabu? Zainspiruj się!

schab świeży

Kuchnia polska bez wątpienia schabem stoi! Nie da się bowiem ukryć, że schab jest jednym z najczęściej podawanych mięs na polskim stole – na święta, na uroczyste kolacje czy niedzielne obiady u mamy. Jemy go dużo, jemy go często i jemy go zawsze ze smakiem. Schab można podać przynajmniej na kilkanaście sprawdzonych sposobów, a każdy z nich gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Co warto zrobić ze schabu?

Przede wszystkim warto pamiętać, że schab nie musi kojarzyć się wyłącznie z kotletami schabowymi podawanymi z surówką czy buraczkami na niedzielnym obiedzie u teściowej. Schab jest mięsem wbrew pozorom wymagającym – łatwo go przesuszyć, łatwo także zabić jego smak przez użycie nieodpowiednich przypraw. O czym warto pamiętać przy wyborze dobrego kawałka schabu? Dobry schab to taki, który zawiera kawałek tłuszczyku – to właśnie on sprawia podczas obróbki, że mięso nie robi się suche jak wiór, on nadaje specyficzny smak przyrządzonym potrawom.

Schab duszony – czy to takie trudne?

Schab duszony to chyba jedna z najczęściej wybieranych potraw zarówno w restauracyjnym menu, jak i polskiej książce kucharskiej. Dlaczego? Zapewne dlatego, że nie ma zupełnie żadnego kłopotu z jego przyrządzeniem i nawet kuchenny laik sobie poradzi. Sam schab duszony może być podany na tyle sposobów, na ile nas poniesie fantazja – schab duszony w sosie własnym, schab duszony w pomidorach, schab duszony w warzywach, schab duszony w grzybach… Paradoksalnie ogranicza nas tylko nasza fantazja. Każdy z nich będzie prostym i szybkim sposobem na przygotowanie obiadu na kilka dni. Żeby przygotować schab duszony wystarczy schab pokroić na odpowiedniej grubości paski, przyprawić odpowiednią mieszanką naszych ulubionych przypraw do mięs, obtoczyć w mące, usmażyć, a następnie polać wodą i dusić dłuższą chwilę pod przykryciem, aby mięso stało się kruche. W zależności od tego czy chcemy przyrządzić schab duszony w sosie własnym czy innych dodatkach, warzywa czy grzyby dodajemy zawsze po usmażeniu schabu. Schab duszony najlepiej podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Wówczas sos, który powstał w trakcie duszenia schabu można śmiało wykorzystać do polania ziemniaków – zapewniam, że poczujemy się, jakbyśmy wrócili do czasów najlepszej kuchni naszej babci – niebo w gębie gwarantowane! Duszony schab świetnie też smakuje z kaszą jęczmienną czy perłową.

A gdyby tak schab gotowany?

Innym pomysłem na wykorzystanie schabu jest schab gotowany – ciągle nie tak bardzo popularny w polskiej kuchni. Schab gotowany z całą pewnością może być dużo zdrowszą alternatywą dla sklepowych wędlin – sam przyrządzasz, dodajesz swoje ulubione przyprawy i masz pewność, że tak przyrządzona wędlina nie zawiera całej tablicy Mendelejewa. Gotowany schab jest szalenie prosty do wykonania – nie wymaga wielogodzinnego wędzenia, nie trzeba go także piec. Odpowiednio ugotowany schab jest tak samo aromatyczny i kruchy jak przyrządzony w innej postaci. Warto zwrócić uwagę, że schab gotowany to jedna z najbardziej chudych wersji przyrządzenia tego rodzaju mięsa – bez wątpienia doceni to każdy dbający o linię. Przepis na schab gotowany jest prosty – wystarczy dobrze umyć mięso, odłożyć na talerz by osiągnęło temperaturę pokojową. W garnku zagotować wodę z cebulą i czosnkiem, a także kilkoma liśćmi laurowymi i mocno aromatycznymi przyprawami. Do wrzącej wody delikatnie należy włożyć schab dosłownie na kilkanaście minut. Po upływie czasu wystarczy wyłączyć gaz, a mięso zostawić w wodzie do wystudzenia. Rano po wyjęciu z wody możemy cieszyć się już kruchą i pachnącą wędliną.

Inny pomysł na schab – schab ze śliwką lub roladki czy roladki schabowe?

rolada ze schabuSchab ze śliwką to już nieco bardziej czasochłonne zadanie. Tutaj wymagane jest już kilkugodzinne pieczenie – czas pieczenia oczywiście uzależniony jest od wielkości schabu, który chcemy przyrządzić. Pieczony schab ze śliwką, lub alternatywnie – z morelami, to dobry pomysł na okazjonalne kolacje czy nawet świąteczne obiady. Upieczony w rękawie do pieczenia jest niesamowicie aromatyczny i wyjątkowo kruchy. Przepis jest banalny – umyte i zamarynowane mięso wystarczy nadziać ulubionym owocem, a potem umieścić w rękawie kucharskim i upiec w temperaturze 220 stopni. Z całą pewnością będzie to danie, które zagości u Was na stałe. Podobnie jak roladki schabowe – niby zwykłe, niepozorne roladki, ale w swoim wnętrzu kryją prawdziwe kulinarne cuda. Roladki możemy nadziać czym tylko nasza dusza zapragnie – papryką, kiszonym ogórkiem, żółtym serem, mozzarellą, grzybami… Roladki schabowe możemy upiec, udusić, a także usmażyć – pełna dowolność. Każde smakują wyśmienicie.