Opublikowano:

Co zrobić z kiełbasy? 5 smacznych pomysłów

potrawy z kiełbasą

Kiełbasa to najczęściej wiodący element potrawy, który pozwala na wyraźne podkreślenie i zaakcentowanie jej niepowtarzalnego smaku. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, dogryzana do pieczywa, jak i w rozmaitych kompozycjach z warzywami czy sosami. Kiełbasa zazwyczaj kojarzy nam się z grillem bądź ogniskiem, gdzie wystarczy wrzucić ją tylko i wyłącznie na ruszt i zadawalać się idealnym doprawieniem i niezwykłym aromatem. Kiełbasa to jednak produkt, pozwalający na stworzenie o wiele więcej ciekawych i spektakularnych potraw, które sprawdzą się na obiad i na kolację. Co zatem zrobić z kiełbasy, by zachwycić swoich gości? Poznaj pięć smacznych pomysłów, które pozwolą w prosty sposób oddać potencjał każdej wybornej kiełbasy.

Pomysł 1 – kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla to najprostszy sposób na poznanie najatrakcyjniejszych smaków każdej wędliny. Jest to potrawa najczęściej wykorzystywana w sezonie wiosennym i letnim, kojarząca się z beztroskimi wakacjami i ciepłymi wieczorami na świeżym powietrzu. Niektóre rodzaje kiełbas nie potrzebują dodatkowych przypraw, ponieważ same w sobie zachwycają naturalnym, wyrazistym aromatem. Warto jednak pokusić się o urozmaicenie potrawy z kiełbasą grilla rozmaitymi sałatkami, bądź pieczonymi ziemniakami. Odpowiednio przypieczone danie doskonale smakuje z samym pieczywem, lecz w towarzystwie warzyw i odpowiednich sosów zyska bardziej wyraźny charakter. Kiełbasa z grilla to pomysł na potrawę, który za każdym razem będzie udany.

Pomysł 2 – żurek z kiełbasą

Zupy to typowe dania kuchni słowiańskiej. Uwielbiane są przez Polaków za lekkość, delikatność i niepowtarzalny smak kompozycji warzyw i wędlin. Jedną z najpopularniejszych zup, w których kiełbasa odgrywa wiodącą rolę jest staropolski żurek z kiełbasą. Jest to unikatowe danie, podawane na wiele sposobów – zarówno w chlebie, jak i na standardowym talerzu. Kiełbasa jest niezbędnym elementem żurku z tego względu, że doskonale komponuje się z zakwasem, wykonanym z mąki żytniej. Pozwala na podkreślenie smaku i wprowadza do zupy odrobinę wyrazistości i charakteru. Żurek z kiełbasą to świetny pomysł na stworzenie wykwintnego pierwszego dania, które w doskonały sposób rozpocznie prawdziwą ucztę obiadową.swojska kiełbasa

Pomysł 3 – grochówka z kiełbasą

Drugą zupą, która doskonale komponuje się z aromatem kiełbasy jest grochówka. Na samą myśl o jej aromacie przywołuje się niesamowite, domowe wspomnienia. Grochówka z kiełbasą to konkretna zupa, dzięki której można osiągnąć naprawdę pożywny i wykwintny posiłek. Kiełbasa doskonale komponuje się z wyraźnym czosnkiem, majerankiem, grochem, ziemniakami, boczkiem oraz zasmażaną cebulką. Pozwala na podkreślenie smaku, dodając zupie aromatycznego charakteru. Zupa grochowa bez towarzystwa kiełbasy nie osiąga tak intensywnego i wybornego smaku. Grochówka z kiełbasą absolutnie podbije każde kubki smakowe!

Pomysł 4 – leczo z kiełbasą

Leczo to danie jednogarnkowe, które cieszy się sporą popularnością ze względu na unikatowe połączenia, odkrywające niepowtarzalny smak. Potrawa jest niezwykle pyszna i sycąca, co jest świetnym pomysłem szczególnie na wykwintny obiad. Najważniejszymi składnikami leczo są przede wszystkim papryka, pomidory i smalec. Śmiem jednak twierdzić, że żadne leczo nie ma prawa bytu bez soczystej, aromatycznej i apetycznej kiełbasy. Dopiero leczo z kiełbasą jest w stanie w nieprawdopodobny sposób zaspokoić podniebienie każdego gościa. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa!

Pomysł 5 – szaszłyki z kiełbasą

Grillowanie to czynność, która non stop krąży wokół kiełbasy. Ruszt pozwala nam jednak na rozmaite kompozycje, nie tylko samodzielne upieczenie przyprawionej kiełbasy. Jedną z najpopularniejszych potraw z grilla jest także szaszłyk z kiełbasą, który pozwala na całkowicie inne smaki. Szaszłyki z kiełbasą to połączenie wielu aromatów, co smakuje wybornie. Jest to potrawa, która pozwala na mnóstwo możliwości w związku z indywidualnymi smakami i gustami. Z kiełbasą można skomponować w zupełności wszystko co lubimy – zarówno różnego rodzaju warzywa, jak i pieczarki czy oliwki. Wszystko dokładnie doprawiamy i wstawiamy na ruszt! Gotowe!