Blog

rosół wielomięsny z makaronem
Rosół to jedno z tych dań które zna i lubi prawie każdy. Jedni gotują go z przyzwyczajenia, inni ze względu na właściwości lecznicze a jeszcze inni traktują go jak świętość. Do tych ostatnich zaliczam się ja. Od lat każdej niedzieli próbuję uzyskać rosół idealny. Kombinacje mięs, techniki gotowania, czas, przyprawy, warzywa. Gotowanie perfekcyjnego rosołu jest jak sztuka, jak malowanie obrazu lub komponowanie muzyki. Na etapie dobierania składników i ich proporcji wyobrażam sobie efekt jaki osiągnę.
pzepis na tatar wołowy

Przepis na tatara z mięsa wołowego

Posted by Swiezemieso.pl on 28 grudnia 2018

0
Category: Przepisy
Tatar to danie wykwintne, którego sekret tkwi w prostocie. Jego podstawą jest oczywiście wołowina. Poprzednio wspominałam że polędwica nie jest w tym przypadku niezbędna. Do przyrządzenia tego dania możemy wykorzystać równie dobrze elementy z udźca, łopatki a przy odrobinie szczęścia nawet łaty. Wybieramy elementy z jak najmniejszą ilością białych przerostów, ligawa (biała krzyżowa), polędwica żydowska, zrazowa, krzyżowa a nawet element łaty z którego przyrządza się stek bavette. Tak naprawdę do wyboru odpowiedniego kawałka niezbędny jest
Pomysł na blog to jeden z nielicznych pomysłów w moim życiu do realizacji którego przystąpiłam po dłuższym namyśle. Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie ochota podzielenia się ze światem realnymi poglądami rzeźnika, rzeźniczki, kobiety rzeźnik? Tak, dobrze widzisz, kobiety rzeźnik 😊. Na pytanie czy jestem rzeźnikiem z zawodu zwykle odpowiadam że z rodowodu, bo mimo że brzmi zabawnie to jest to najtrafniejsze określenie mojej aktualnej sytuacji jak również nawiązuje do mojej największej pasji. Mam